Bujo is kort voor bullet journal. Uiteraard kun je deze schrift als agenda of dagboek gebruiken, maar dat is niet wat ik er mee doe. Voor mij is het een organiser, een manier om mijn gedachten te ordenen en prioriteiten te stellen. Deze laatste gaan veel verder dan puur praktische beslommeringen, mijn bujo helpt me alles in perspectief te zien.
Een agenda heeft alleen zin als je die altijd bij je hebt. Daarom bewaar ik deze in mijn telefoon. Een bijkomend voordeel hiervan is dat mijn partner ook continu in deze agenda kan werken. Dagboeken hou ik dan weer niet bij. Wat voorbij is, is voorbij. Daar ga ik geen tijd meer aan spenderen. Alhoewel ik de charme wel in zie van herinneringen te kunnen ophalen. Vandaar mijn uitgebreide fotoalbums en deze blog…
Wat ik wel heel leuk vind, is

-lijstjes bijhouden

-dingen plannen

-iets organiseren

Hier gebruik ik mijn bujo voor.  De bladen tussenin vul ik op met toffe of motiverende spreuken.

Dromen en plannen maken

Wat is er leuker dan fantaseren over wat je nog graag wil doen? Deze dromen kunnen soms ook bereikbaar zijn, zeker als je ze in kleine stapjes opdeelt. Daarom probeer ik steeds enkele dromen op te nemen in mijn bujo. Wie weet kan ik ze wel doen uitkomen… Elke fantasie is namelijk niet even onbereikbaar.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Things I should do more often…
 • Reizen die ik nog wil maken
 • Mijn droomwoning

Voortgang meten

Soms werkt het motiverend om je eigen voortgang te kunnen zien. Zeker bij abstracte opdrachten of bij projecten van lange adem. In die gevallen gebruik ik mijn bujo om mijn vorderingen zichtbaar te maken.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • hoeveel we al gespaard hebben en nog moeten sparen voor ons volgend groot renovatieproject: kinderkamers
 • gewichtsverlies
 • dagen waarop ik voldoende beweeg
 • doelen die ik mezelf stel: hoe ver ben ik in het bereiken hiervan
e

Lijstjes

Veel mensen zullen het niet met mee eens zijn, maar toch ga ik het zeggen: ‘Niets zo leuk als lijstjes maken.’ Van lijstjes maken word ik rustig. Het geeft me controle over de situatie, een doel om te bereiken en een manier om het te doen. Voor mij is een lijstje de helft van het werk. Er kruipt dan ook redelijk veel tijd in het maken van een goede, gefundeerde lijst voor een uitgebreid project. Gelukkig maak ik tussendoor ook snelle, kleine lijstjes voor de dagdagelijkse gang van zaken.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • weekmenu’s
 • mogelijke kinderfeestjes
 • lijst met adressen voor de kerstkaarten
 • overzicht met wie welk cadeau graag wil
 • gezonde snacks
 • boeken die ik wil lezen, series die ik wil zien

Uitwerken van ideeën, organiseren

Deze sluit nauw aan bij het dromen en het maken van lijstjes. Een lijst is meestal een opsomming van opties waarbij je dingen kan afvinken die je gedaan hebt. Het verder uitwerken van een item, bijvoorbeeld een kinderfeest, een daguitstap… is niet op één lijntje te noteren.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • hoe een speurtocht organiseren op een kinderfeest
 • citytrip of daguitstap uitwerken
 • wat kun je maken op een barbecue

Zoals je ziet, valt de laatste foto ‘Sunshine for’ niet echt in één van bovenstaande categoriën. Het is voor mij een persoonlijke oppepper. Als de dag wat tegenzit, kan ik even terugdenken aan de dingen die wel goed gegaan zijn. Er is altijd wel iets wat je blij maakt en die dingen moet je koesteren.
Zo heb ik nog enkele motiverende spreuken in mijn bujo staan en de pagina ‘Things I should do more often’ telt volgens mij wel als een gratis bezoek aan de psycholoog.

Je leert gelukkiger te zijn met kleine dingen, je niet zo op te winden over details en meer tijd te maken voor wat echt belangrijk is. En dat is voor mij een bujo…