MDF is tegenwoordig erg populair. Veel mensen gebruiken het om zelf klusjes in huis mee op te knappen. Je kunt er meubels mee maken, doosjes van bouwen, puzzels fabriceren… MDF is een vrij goedkoop materiaal waar je erg veel mogelijkheden mee hebt. Wat je er ook mee maakt, MDF moet geverfd worden. Daarom geef ik u hieronder enkele tips mee voor het correct verven van MDF. Hopelijk heb je zo langer plezier van je zelfgemaakte spulletjes!

Begin met een grondverf!

De eerste laag verf die je zet, moet een goede primer voor hout zijn. Veel mensen slagen deze stap over, omdat het tijdrovend is en niet zichtbaar op het einde. Toch is het erg belangrijk om de grondverf aan te brengen. Het zorgt voor een goede en stevige basis voor de latere verflagen. Bovendien zal het eindresultaat veel steviger zijn. Je zou toch niet willen dat je zelfgemaakte spulletjes, waar je zoveel tijd en liefde hebt ingestoken, al na een paar keer te gebruiken beginnen af te bladeren of vol krassen staan?

Verf alle zijden!

Bij het verven van de grondlaag is het zéér belangrijk dat je alle zijden van de plankjes verft. Dus ook de kanten die je later niet meer zal zien… MDF is geen vast hout, het zijn samengeperste houtvezels en deze slorpen vocht op. Wanneer je MDF geverfd hebt, zal het geen vocht (uit de lucht) meer opslorpen. (Tenminste niet bij normaal gebruik. Het is niet de bedoeling dat je het regelmatig in een plas zet.) Kortom als je niet alle kanten verft, gaan je planken scheef trekken en vervormt je kast, doos, puzzel…

Slis de platen glad tussen twee verflagen!

Vergeet niet om na elke verflaag de planken te slissen. Neem een fijn schuurpapiertje en ga lichtjes over alle oppervlakken. Hierbij moet je niet veel druk uitoefenen en je hoeft er geen tien keer over te gaan. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je de verf er terug afhaalt, enkel dat je het oppervlak zacht maakt. Nadien moet je zeker even de planken stofzuigen of afkuisen met een vochtige doek. Zo verwijder je alle stofdeeltjes en kun je op een schoon oppervlak beginnen verven aan de volgende laag. Het eindresultaat zal veel zachter aanvoelen als je de planken zorgvuldig slist.

De tweede verflaag!

Deze verflaag gebeurt in de kleur waarin je je spullen graag wil zien. Kies voor de verf een goede lakverf voor hout. Zelf werk ik liefst met een lakverf op waterbasis. Dit is gezonder, zeker met kleine kinderen in huis. Het is niet noodzakelijk om nu de niet zichtbare kanten van je planken te schilderen. Je kunt deze laag dus aanbrengen wanneer bijvoorbeeld je kast al ineen staat, want je hoeft niet meer aan de achterkant van elke plank te kunnen.

Slis opnieuw zeer lichtjes!

Vergeet ook na deze verlfaag niet om nog eens heel lichtjes over de planken te slissen. Achteraf ga je echt het verschil merken en zal je plank veel zachter aanvoelen. Verwijder nadien het stof met een vochtige doek of de stofzuiger.

De derde en laatste verflaag!

Geef tot slot alle planken nog een laatste verflaag in de juiste kleur. Deze laag gaat nog iets mooier tonen dan de vorige laag en bovenal geeft ze extra duurzaamheid aan je platen. Je zal minder snel krassen op je schappen hebben als je deze derde verflaag aanbrengt.

Eventueel kan je het geheel nog vernissen!

Naargelang wat je gemaakt hebt, kun je op het einde nog één of meerdere lagen vernis aanbrengen. Ook hier geldt: hoe meer lagen, hoe steviger het eindresultaat zal zijn.