Hacienda is een bordspel van 999 Games. Het is een tactisch spel, waar heel wat denkwerk en organisatie aan te pas komt. Om te kunnen winnen, moet je constant balanceren tussen het sparen enerzijds en het kopen van hacienda’s, vee en landgoed anderzijds. Wie heeft het grootste logistiek talent? Een leuk extraatje is dat je dit spel ook met twee spelers kunt spelen!

Technische gegevens

Aantal spelers

Hacienda kan met twee tot vijf spelers gespeeld worden.

Leeftijd van de spelers

Het is een bordspel voor volwassenen en kinderen vanaf tien jaar.

Duur van het spel

Eén spelletje duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur.

Effectief spelen

Doel van het spel

Je vestigt je in het negentiende eeuwse Argentinië. Net zoals al je buren, probeer je zoveel mogelijk land, zoveel mogelijk vee en zo veel mogelijk huizen in je bezit te krijgen.

Opzetten van het spel

Dit borspel bestaat uit erg veel kleine onderdelen. Daarom moet je even aandachtig zijn tijdens het opzetten van het spel. Op de tweede bladzijde van de handleiding staat perfect uitgelegd wat waar moet gelegd worden en wie wat en hoeveel krijgt. Dus het is allemaal niet moeilijk, maar je moet er wel vijf minuutjes voor uittrekken. Er zijn twee kanten aan het speelbord. De symmetrische kant is het gemakkelijkst. De andere kant brengt extra dimensies in het spel, dit is voor gevorderden.

Hoe gaat het spel in zijn werk?

Elke speler krijgt een zeer handig overzichtskaartje met daarop in het kort de spelregels en de puntentelling. Op die manier kun je steeds volgen. Wanneer een speler aan de beurt is, mag hij drie acties uitvoeren. Hij kan kiezen uit:

Eén aankoop

Een gedekte landschaps- of dierenkaart voor twee peso’s. Of een ongedekte voor drie peso’s. Water of een haciënda voor twaalf peso’s. (Die mag je maar één keer per beurt kopen!)

Eén kaart spelen

Een landschaps- of dierenkaart spelen. Je legt dan je kaart af en legt een fiche in jouw kleur op het bijbehorende vlak op het speelbord. Let er op dat je dierenfiches en je pampavelden (dit zijn de gele velden) altijd aan een andere fiche van jezelf moeten grenzen! Dieren die een zijde van de markt raken, brengen geld op. Dieren en landschapsfiches die water raken, brengen bij de puntentelling punten op.

Oogsten

Als je een oogstfiche op een landgoed legt, krijg je 3 peso’s per landschapsfiche in dat landgoed. Er mag maar één oogstfiche op een langdgoed liggen.

Variaties op dit spel

De makers van dit spel, hebben zelf al een variatie toegevoegd aan de doos. Gevorderde spelers kunnen namelijk het speelbord omdraaien. Je krijgt dan een ander, ingewikkelder speelveld te zien.

Mijn ervaringen

Wat ik vind van de kwaliteit van het spelmateriaal

Het spel zit in een stevige doos, heeft een heel degelijk speelbord en erg veel extra onderdelen. De meeste onderdelen zijn uit een dik, stevig, gelamineerd karton vervaardigt. De haciënda’s zijn uit hout. Alle kaarten en het geld zijn dan weer uit dun karton gemaakt, dat goed gelamineerd is. Dit spel is in mijn ogen erg degelijk!

Spelplezier

Ik vind dit een erg leuk spel met veel variatie! Je kunt het perfect met twee spelen, wat wel handig is wanneer je geen vrienden over de vloer hebt. De spelregels zijn heel beknopt en duidelijk, dus je kunt zeer snel beginnen spelen. Eerst dacht ik: korte spelregels, dan zal het wel een gemakkelijk spel zijn, maar daar was ik helemaal mis! Er komt erg veel tactiek kijken bij Hacienda. Je moet met heel veel dingen tegelijk rekening houden en telkens al één of twee speelrondes verder denken dan je op dat moment mee bezig bent. Dit houdt je hersenen wel aan het werk, maar dat vind ik net zo leuk aan een spel.

Moeilijkheidsgraad

Voor Hacienda moet je kunnen vooruitplannen en organiseren. Dit zijn twee vereisten om het spel te kunnen winnen. Het is een tactisch spel voor mensen die graag eens goed nadenken over de beste spelstrategie.

Veel spelplezier!