onze huwelijksreis

USA here we come

Mijn man en ik hebben ervoor gekozen om ons huwelijk en het feestje naderhand klein te houden. Diezelfde avond nog zijn we dan vertrokken naar Amerika voor een rondreis van 4,5 week doorheen het Zuidwesten.

onze plannen

Gedurende één maand reizen we doorheen de vier meest zuid-westelijk gelegen staten van de USA. We rijden ruim 7000 kilometer en zien de meest uiteenlopende gebieden, van natuur tot cultuur. Alles komt aan bod.

Doorheen een aantal posts wil ik jullie graag meenemen op deze fantastische reis!

De route

 

Hierboven vind je een zelfgetekend kaartje met onze route. We zijn geland en een maand later opnieuw opgestegen in Las Vegas. Hiervoor konden we op dat moment de goedkoopste vliegtuigtickets krijgen.

Vanuit Las Vegas zijn we eerst naar het noorden gereden, naar Bryce Canyon. Vervolgens naar Moab en daarna opnieuw naar het zuiden via Flagstaff en Phoenix naar Tucson. Daarna zijn we naar het westen gereden via de Sonoran Desert naar San Diego. Opnieuw naar het noorden via Los Angeles naar San Fransisco. Om zo via Fresno en Death Valley weer in Las Vegas uit te komen.

In totaal hebben we 7000 km gereden op 4,5 weken tijd. Dit lijkt veel, maar eigenlijk hadden we niet de indruk ons te moeten haasten.

 

Hieronder alvast enkele aandachtspuntjes voor je aan je reis begint!

de douane

Op het eerste vliegveld van aankomst in de USA (Philadelphia in ons geval) moet je met je koffers door de douane. Je moet daar ook de twee papieren die je op het vliegtuig moet invullen afgeven aan de eerste douanier. Groen formulier: persoonlijke gegevens. Je krijgt hiervan het onderste stukje terug en dat moet je in je paspoort bewaren. Wit formulier: als je niets invoert voor anderen gewoon 0.00 dollar opschrijven.

het tijdsverschil

In Las Vegas is het negen uur vroeger dan in Brussel. Aangezien we een maand wegblijven, verzetten we onze horloges maar.

geld

Briefjes van hoger dan 20 dollar worden vaak niet aanvaard. Spaar ook kwartjes want die heb je nodig voor bijna alles wat automatisch werkt (telefoon, wasmachine, automaten).

btw

BTW wordt pas aan de kassa aangerekend en bedraagt 5 à 10 procent, afhankelijk van de staat. Je kan het dus niet aflezen op het prijsetiketje.

fooien

worden bijna altijd gegeven in de USA!

Leidraad 2011:

  • Kamermeisje: 1 dollar per nacht
  • Restaurant: 15 tot 20 procent van de rekening (zonder BTW) en wordt niet aan de kassa afgegeven, maar op het tafeltje achtergelaten
  • Taxichauffeurs: 15 procent
  • Kofferdrager: 1 dollar per koffer

uit eten

Wacht aan de deur (als er een bord staat (‘Wait to be seated’)), dit is omdat de serveersters je verdelen onder hun tafels zodat ze evenveel kans op fooien hebben die dag.

bellen

Zoals wij een 0 voor een telefoonnummer drukken, is dat in de USA een 1. Deze 1 staat overigens zelden voor een telefoonnummer, je moet het gewoon weten en ze zelf indrukken.

 

tanken

Tank je met credit card: Als je ‘zip-code’ gevraagd wordt, typ je 12345 in. Je moet ook via een keuzetoets het soort benzine of diesel aanduiden dat je wil tanken. Tank juist!

Betaal je cash: Ga op voorhand betalen binnen, in de winkel. Je kan tanken tot je geld op is of tot je tank vol is. Als je dan nog geld overhebt, kun je dit binnen terugkrijgen.

elektrische toestellen

Zorg voor een verloopstekker en kijk na of je toestellen wel op 110V kunnen werken. Zorg ook voor een adapter (ook voor laptop in wagen).

Niet alle GSM-toestellen werken in de USA. Mijn goedkope toestel had er bijvoorbeeld geen bereik. Wees je hiervan bewust!

het vertrek

Na onze huwelijksnacht in een hotel dicht bij Zaventem nemen we de taxi richting de luchthaven. Daar aangekomen checken we onze twee grote koffers, onze twee handbagage-koffertjes en onszelf in voor de vlucht naar Las Vegas met United Airlines. We zullen moeten overstappen in Philadelphia.