Mama wat kan ik doen? Mag ik helpen? Bah, dat doe ik niet graag! Hoe kun je centjes verdienen? Mag ik zelf iets in de winkel kopen met mijn centjes?

Al deze vragen en uitspraken van mijn dochter bleven door mijn hoofd spoken.

Toen ik een artikel in OZ las over taakverdeling in huis, dacht ik hier ook een concreter systeem voor te kunnen opzetten in ons huishouden.
Bovendien had mijn moeder enkele weken eerder aan de oudste verteld dat ze nu wel oud genoeg is om zakcentjes te vragen.

Eerst heb ik een lijst gemaakt van alle taakjes die een vijfjarige kan uitvoeren. Hiervoor heb ik me laten inspireren door het artikel dat ik gelezen heb. Dit uiteraard in combinatie met alle taakjes die ze in het verleden reeds heeft uitgevoerd.

Taakjes

  • was opvouwen
  • sokken sorteren
  • was sorteren
  • was ophangen
  • plantjes water geven
  • in de tuin helpen
  • afstoffen
  • afwasmachine in- of uitladen
  • tafel dekken
  • helpen koken

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een manier om het systeem uit te leggen aan mijn dochter. Op school zijn de taakjes onderverdeeld in ‘moetjes’ en ‘magjes’. Thuis zijn de taakjes op de beloningskaart ‘moetjes’ en deze takenlijst zijn ‘magjes’.

Tot slot het beloningssysteem: Telkens een taakje uitgevoerd wordt, mogen de kinderen een stempel zetten. Op zondag krijgen ze een centje per stempel. Dit is hun eerste zakgeld.