Oh wat hou ik van de luxe van een mooie, propere hotelkamer: een zacht warm bed, ontbijt waarbij je enkel je voeten onder tafel moet schuiven en een fonkelende, grote badkamer voor jou alleen! En toch…

Met elk kind dat erbij kwam, realiseerden we ons dat onze vakanties goedkoper of korter zouden moeten worden. Anders zouden ze simpelweg niet meer betaalbaar blijven. We willen wel onze kinderen graag stukjes van de wereld tonen. Daarmee bedoelen we niet alleen exotische landen en verre bestemmingen, maar ook betaalbare vakanties in binnen- en buitenland. Steden in België en Nederland verdienen net zoveel aandacht en zijn een stuk gemakkelijker te bezoeken.
Mijn man wou altijd al graag kamperen. Hij heeft hier goede herinneringen aan uit zijn jeugd. Zelf had ik ook al wel een toffe kampeervakantie achter de rug, waarbij ik als groot voordeel de mobiliteit zag: Rondreizen werd een stuk eenvoudiger. Al moet hier wel aan toegevoegd worden dat dat niet opgaat als je met een grote tent reist.

Uiteindelijk hebben volgende punten mij ervan overtuigd om volop voor het kamperen te gaan:

v

Verhalen van anderen

Iedereen die als kind gekampeerd heeft, lijkt hier prachtige en vooral warme verhalen over te kunnen vertellen. De sfeer op een camping is iets uniek. Ook voor ouders is het wel fijn om continu het gevoel te hebben op vakantie te zijn, ook als kleine kinderen moeten slapen. Je hoeft jezelf bijvoorbeeld niet in de namiddag of vroege avond in een kamer ‘op te sluiten’ terwijl je kind slaapt, maar kunt gezellig buiten zitten, zoals de andere kampeerders.

v

Langer op reis kunnen gaan voor hetzelfde geld

Geld uitsparen door te gaan kamperen doen we niet meteen, maar we zijn wel drie keer zo lang wel als andere mensen voor hetzelfde bedrag.
Voor mij is vakantie hebben, kunnen genieten en ontspannen. Hiervoor heb ik wel een zeker mate van comfort en orde nodig. Vandaar dat we een degelijke, lees dure, kampeer-uitrusting hebben. Onze tent is zeer groot, kasten zorgen voor de nodige orde binnen en de stoelen moeten comfortabel zitten. Ten slotte is dat de enige plek waar je gedurende drie weken kunt zitten, want een zetel of bed heb je niet. We hebben in onze tent eigenlijk meer ruimte dan mensen met een caravan en het voordeel is dat ik geen poetswerk heb. Gewoon even de tent uitkeren elke dag en ik ben klaar. Het nadeel is dan weer het inpakken en verplaatsen van al die spullen. Dat vraagt wel de nodige organisatie.

v

De goede hygiëne op luxe campings

Eén van de voorwaarden die ik overeengekomen ben met mijn man is dat ik de campings mag uitkiezen. Dit zijn niet de goedkoopste campings en besparen ons minder geld dan fijn zou zijn, maar het zijn propere campings. Hier durf ik het sanitair gebruiken, weet ik dat de speelfaciliteiten voor de kinderen veilig zijn en dat het zwembad proper is. Kortom: hier kom ik tot rust.

Op veel campings wordt het sanitair meer dan één keer per dag gepoetst. Als je de schema’s een beetje in het oog houdt, kun je perfect gaan douchen vlak na zo’n poetsbeurt. Bovendien hangt ook heel veel af van de gasten. Je kunt twee weken op dezelfde camping verblijven en toch een heel verschillende staat van het sanitair zien in bijvoorbeeld het weekend en een midweek.