busy bags

Wie deze tijd van het jaar op Pinterest zit, kan er haast niet meer naast kijken: de zogenaamde ‘busy bags’. Deze kleine tasjes bevatten (hopelijk) toffe bezigheden voor je kinderen zodat ze tijdelijk rustig bezig zijn tijdens een lange autorit of in een restaurant. Ook op vakantie, wanneer je niet veel speelgoed kunt inpakken, is dit een handig tasje.

Momenteel ben ik bezig met het maken van enkele busy bags voor mijn driejarige en vijfjarige dochters. Ze zijn echter nog niet klaar, omdat ik enkele onderdelen besteld heb via AliExpress. De tasjes zelf bijvoorbeeld, kon ik moeilijk vinden in de winkel hier. Bovendien heb ik ook niet de tijd en zin om veel rond te rijden. Aan de hand van wat ik al wel heb en de linken naar Pinterest ga ik proberen diegene die interesse hebben in deze zakjes al op weg te helpen. Zo kunnen jullie ook iets maken, aangepast aan uw kind. De ideetjes komen van ontzettend veel Pinterest linken en mijn uitwerking is vaak een samenraapsel van verschillende toffe afbeeldingen en teksten. De meest relevante ga ik in dit artikel zeker invoegen en van daaruit kun je zelf eindeloos doorklikken.

getalbegrip

Mijn jongste dochter is net drie geworden. In september 2018 gaat ze naar de eerste kleuterklas. Voor haar heb ik een zakje gemaakt om te oefenen met getallen. Ze kan wel tellen, maar ze moet leren zien en begrijpen wat bijvoorbeeld 5 is. Vandaar deze toffe rupsen waar ze pompons op kan leggen.

De kaartjes heb ik afgeprint via één van onderstaande Pinterest linken. Ze waren niet beschikbaar in het Nederlands, maar op deze manier kan mijn oudste dochter ze binnen enkel jaren misschien gebruiken om haar Frans te oefenen.

 

 

 

 

 

 

letter herkenning

Afgelopen jaar, in de laatste kleuterklas, heeft mijn oudste dochter al elke week een drukletter geleerd. Ze leren dan de letter herkennen en mogen ze al een keertje opschrijven. Volgend jaar leren ze dat dezelfde letters er getypt en handgeschreven anders uitzien. Via dit zakje kan ze alvast oefenen aan de letterherkenning. De bijbehorende foto’s op de kaartjes heeft ze helemaal zelf uitgekozen. Zo heeft ze bij de ‘i’ een foto van zichzelf (ik) gekozen, maar ook mama, papa, haar neefje en nichtje komen er in voor. Vreemd genoeg vond ze het niet nodig haar zus er tussen te zetten…

Er zijn wel letterkaarten te vinden online, maar deze zijn bijna altijd met Engelstalige woorden (afbeeldingen). De enige letterkaarten die ik in het Nederlands vond, hadden zelf de drukletter en typ-letter er al opstaan. Dit zou willen zeggen dat ik de schrijfletter op de wasknijper moet zetten en dit vertrouw ik niet, misschien schrijf ik het wel foutief (niet zoals de juf).

Naast de kaartjes komen er in het zakje ook nog 26 mini-wasknijpers met een drukletter op. Ze kan deze wasknijpers aan het juiste kaartje hangen.

De kaartjes heb ik zelf gemaakt door op het internet op zoek te gaan naar de schrijfwijze van de Maan Roos Vis methode. In de hoop zo de juiste letters aan te bieden. Nu is het niet zo heel erg als het een klein beetje anders is, aangezien we enkel focussen op letterherkenning en absoluut niet gaan proberen zelf letters te schrijven. Ik zou niet willen dat ze iets verkeerd aanleert en hierdoor later problemen heeft op school.

constructie

Een tasje waar beide kinderen mee kunnen spelen, bevat stokjes om iets mee te bouwen. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten of namaken wat er op de kaartjes staat. Deze kaartjes ga ik zelf nog maken, door verschillende dingen te bouwen, fotograferen, af te drukken en lamineren. Door zowel gemakkelijke als moeilijke constructies te maken, hoop ik beide kinderen een uitdagende, maar toch haalbare activiteit aan te bieden.

Op de stokjes moet aan beide kanten (links en rechts) een beetje klittenband gekleefd worden. Persoonlijk heb ik gemerkt dat deze het best blijft hangen met dubbelzijdige plakband.

OPGELET: Nadat ik de velcro op meerdere manieren heb proberen vast te lijmen, blijkt hij bij het spelen steeds weer los te komen van de stokjes. Dit tasje is dus geen succes bij ons!

spelen met cijfers

Wanneer de oudste met wasknijpers en kaartjes speelt, gaat de jongste dat uiteraard ook willen doen. Bovendien is het goed voor haar fijne motoriek. Daarom heb ik voor haar kaartjes met cijfers en kaartjes om te tellen afgedrukt. Op de wasknijpers komen cijfers te staan.

Ook deze kaartjes kun je via de onderstaande links terugvinden.

constructie

Niet alleen met houten stokjes, maar ook met Lego kun je leuke constructies maken. Het voordeel hiervan is dat je 3D kunt bouwen. Bovendien is het steviger en heb je er minder knutselwerk aan op voorhand.

Je neemt een aantal Lego blokjes apart in een zakje. Met deze blokjes bouw je twintig verschillende constructies die je kinderen kunnen namaken. Trek telkens een foto, druk deze af en lamineer het kaartje.

Daag je kind op vakantie uit om zelf ook nieuwe constructies te bedenken en geef het een fototoestel om deze vast te leggen. Zo zijn de avonden op de camping of elders ook meteen gevuld.

Indien je geen losse Lego hebt, kun je deze eenvoudig kopen in de Lego winkel. Daar is een muur met bakjes voor blokjes, je betaalt per beker die je vult.

letterbingo

In het zakje zitten alle letters van het alfabet. Op een afgedrukt papier staan deze letters door elkaar. Mijn jongste dochter krijgt het zakje en mag er telkens één kaartje uitnemen en aan haar zus tonen. De oudste kijkt dan of deze letter op haar papier staat en kruist deze af. Zodra ze een rij vol heeft, mag ze een liedje zingen.

Je kunt via onderstaande links eenvoudig de letterkaartjes en ook meerdere bingokaarten afdrukken.

De toffe stoffen zakjes heeft een vriendin voor me gemaakt, zo handig ben ik zelf helaas niet.

 

 

autobingo

Een hele leuke is deze autobingo. Door op de afbeelding te klikken hierboven kom je meteen op de juiste pagina terecht.

Je koopt een pillendoosje met bijvoorbeeld 28 vakjes. Kleef de kleine potjes eventueel vast in het grotere frame, zodat je niet voortdurend op de achterbank potjes moet zoeken. Verwijder de letters van de dekseltjes.

Vervolgens kleef je op elk deksel iets dat je vanuit de auto kunt zien tijdens je rit. Wanneer je kind dit ziet, mag het het deksel openen en opeten wat eronder zit. Je kunt de vakjes vullen met verschillende kleine snacks die je kind lekker vindt, zoals rozijnen, letterkoekjes, snoepjes…

fantasiespel

Een heel eenvoudige is het tasje voor fantasiespel. Zoek gewoon enkele kleine ‘prulletjes’ bijeen, bijvoorbeeld uit surprise eggs. Kinderen kunnen zich verbazingwekkend goed amuseren met slechts vijf of tien kleine stukjes speelgoed. Ze bouwen er vaak een hele wereld rondom op en gaan aan de slag met verschillende stemmetjes en karakters.

 

 

 

 

 

 

rarara...

Vul een stoffen zakje met één of meerdere voorwerpen. Naai het zakje eventueel toe. De kinderen mogen om de beurt voelen en raden welk voorwerp er in het zakje zit.

Een variant hierop is een waterflesje gevuld met rijst en enkele kleine voorwerpen. Door met de fles te bewegen, komen de voorwerpen naar de kant en kunnen de kinderen ze zien.

-Laat ze opsommen wat ze zien.

-Geef ze een papier (bijvoorbeeld zelfgemaakte bingo met foto’s) waar ze de gevonden items op kunnen af kruisen.

-Kinderen die naar de lagere school gaan, kun je een papier met letters geven, ze moeten dan voorwerpen zoeken die met die letter beginnen en ze erachter schrijven.

 

klanken herkennen

Neem houten stokjes en zet er een kleine stempel op. Daarnaast schrijf je drie verschillende letters, waarvan eentje de eerste letter is van wat je gestempeld hebt.

Steek in het zakje ook een aantal wasknijpers. Je kind kan nu benoemen wat het ziet, de eerste letter zoeken en hier de wasknijper ophangen.

Je kunt dit moeilijker maken door bijvoorbeeld de letters P D T B op een stokje te zetten. Het verschil hiertussen is slecht te horen. Zelf zou ik dit niet te vaak doen, want je wil niet dat je kind gefrustreerd raakt. Je bent tenslotte leuke spelletjes aan het fabriceren om als afleiding te dienen op vakantie.

leren knippen

Leren knippen, of beter gezegd ‘het knippen oefenen’ is een nuttige bezigheid die mijn dochter ook erg leuk lijkt te vinden. Vandaar dit snel ineen geflanste tasje met knipoefeningen voor de jongste.

Door simpelweg wat lijntjes te tekenen op enkele papieren en een schaar in het zakje te steken, heb je alles wat je nodig hebt.

 

dobbelstenen

Dit keer geen busy bag, maar een handige tip. Wanneer je dobbelstenen meeneemt in de auto of op vakantie, stop ze dan in een doosje. Ze kunnen ook tijdens het spelen in dit doosje blijven zitten, want je kunt gewoon de cijfers aflezen. Op die manier geraken de kinderen de dobbelstenen niet kwijt.

veters leren strikken

Dit tasje bevat een gekocht item: een kartonnen schoen met veter, gemaakt om een kind te leren veters strikken. Hopelijk wil mijn oudste dochter hier deze vakantie een beetje mee oefenen.

De achterkant van de schoen is gewoon wit en kan zelf door het kind ingekleurd worden met de bijgeleverde stiftjes. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je kind na elke oefenpoging een stukje mag inkleuren. Wanneer de schoen volledig ingekleurd is, heeft je kind al erg zijn best gedaan.

de klok leren lezen

Voor mijn oudste dochter heb ik nog een tasje gemaakt speciaal om te leren de klok te lezen. Enkel de volle en halve uren worden geoefend met deze domino, dus het is nog niet te moeilijk.

Wie de klok-domino interessant vindt, kan deze terugvinden op de site van Juf Shanna.

Ik heb de vier verschillende opties afgeprint, uitgeknipt en gelamineerd. Zo kunnen we de halve en hele uren oefenen, met of zonder de digitale versie van de klok ernaast.

Autorit-kaft en reisdagboek

Een toffe kaft of leuk boekje met allerlei leuke pagina’s om de autorit en reis mee te vullen.

voorblad

Ga op zoek naar een tof voorblad dat bij je kind past. Op Pinterest zijn meer dan genoeg gratis af te drukken voorbeelden beschikbaar.

reisgids

Kinderen vinden het tof om te weten waar ze naartoe gaan. Ook als ze nog niet kunnen lezen, kun je een leuke reisgids voor ze maken aan de hand van foto’s.

 • De autorit: kaart van je route, eventuele stopplaatsen, vlaggen van landen die je doorkruist
 • De bestemming: foto’s van je eindbestemming, bijvoorbeeld inkom van de camping, kampeerplek, sanitair
 • Wat er te doen is tijdens je vakantie: foto’s van de miniclub, het zwembad, de speeltuintjes, de omgeving
 • Het menu: foto’s van wat je kunt koken. Zo kunnen de kinderen helpen kiezen voor je gaat winkelen.
reisdagboek

Er zijn heel veel toffe, gratis reisdagboeken te vinden op Pinterest. Kies eentje dat past bij de leeftijd van je kind. Kleuters hebben best een pagina met zo veel mogelijk afbeeldingen en keuzeopties, bijvoorbeeld weer-symbooltjes of emoji’s om hun gevoelens aan te geven.

Het leuke aan een reisdagboek is dat het het een manier is om de dag op een rustige manier af te sluiten. Je hebt een leuk gesprekje met je kind en je overloopt wat er die dag gebeurd is. Zo hoor je ook ineens wat je kind leuk vond en wat minder. Aan de hand van deze info kun je je planning voor de dag erna eventueel aanpassen.

activiteiten & spelletjes

De rest van de kaft is gevuld met leuke spelletjes voor in de auto of tent. Enkele voorbeelden van wat je gratis kunt vinden via Pinterest:

 • autobingo (verschillende soorten)
 • nummerplaten of landen ernaast herkennen
 • autologo’s aanduiden op een blad
 • omcirkelen hoeveel je passeert van bijvoorbeeld: gele auto’s, vrachtwagens, windmolens, tankstations…
 • spel waarbij je eerst alle auto’s op je blad moet inkleuren. Vervolgens zet je je pion op de eerste auto. Je mag naar de volgende auto als je een auto in die kleur passeert.
 • oxo
 • maak een tekening door genummerde puntjes te verbinden
 • kleef ronde stickertjes op een tekening met ‘dots’
 • doolhof
 • zoekplaten
 • kleuren op nummer
 • sudoku met kleuren of cijfers
 • opdrachtjes ‘kleur wat je ziet door het autoraam’, ‘teken wat je wil doen op vakantie’…
 • schattenzoektocht: verzamel … op de stopplaatsen onderweg of op de camping
 • ‘connect the dots’
 • hangman
 • zeeslag
 • woordspelletjes

Bovenstaande boeken heb ik zelf samengesteld, afgedrukt en laten inbinden in het lokale kopiecenter. De ringen zijn van metaal en erg ruim, zodat de kindjes heel gemakkelijk zelf de bladen 360° kunnen omslaan.