Eind juni hebben we een daguitstapje gemaakt naar  Aardbeienland in Horst, Nederland.

“Jammie!”

De voorbije jaren zijn we meestal op daguitstap geweest naar de gekende, grote parken. We waren hier zelf een beetje op uitgekeken en zijn bovendien benieuwd naar wat er nog allemaal is. Op internet vind je al snel wel twintig andere leuke plekjes om te ontdekken. Daarom hebben we besloten in 2018 niet naar Plopsa, Planckendael of de Efteling te gaan. Dit jaar proberen we allemaal nieuwe dingen uit.

Eentje daarvan is Aardbeienland. Dit park ligt op ongeveer 1 uur 15 rijden van ons thuis. Wat op zich minder is dan een dagje Plopsa De Panne en ongeveer even ver als de Efteling.

Bij aankomst kregen we al meteen een puzzelzoektocht en twee kleurplaten, een uur waarop we konden aardbeien plukken op het veld en gratis aardbeien om te snoepen. Deze stonden bovendien overal in manden rondom de inkom en taverne. Telkens we passeerden, mochten we gewoon proeven van de overheerlijke, verse aardbeien.

Aardbeienland te Horst

Dit pretpark heeft geen flitsende attracties en zelfs geen grote speeltuin, maar er is wel een enorm groot sprookjesbos gebouwd. Het meeste hiervan is overdekt en kan dus perfect bij regenweer bezocht worden.

Enkele gangen zijn volledig in duisternis gehuld en met piepkleine, sterachtige lichtjes verlicht. Er zijn huisjes gebouwd voor elfjes, kabouters en andere bewoners van het sprookjesbos. Je kunt zien hoe ze slapen, leven, koken (vooral met aardbeien)… Wat ze helaas niet doen, is bewegen; elk huisje is een klein stilstaand wereldje om te ontdekken. Dit vonden onze kinderen wel leuk, maar ze hebben niet de aandachtsspanne om zo zestig huisjes te bekijken. De donkere gangen vonden ze bovendien wat te eng, maar hier leken enkel onze kinderen last van te hebben. Net zoals ze het ook niet fijn vonden dat honden toegelaten zijn in Aardbeienland.

Wat heel leuk was, waren de doorgangen tussen twee stukken. Voor kinderen was er regelmatig een verstopte buis of andere smalle doorgang. Volwassenen konden uiteraard gewoon rondgaan.

Tijdens de wandeling binnen en ook buiten, doorheen het bos, moest je overal verstopte bordjes vinden. De letters op deze bordjes kon je invullen op een puzzelblad om zo op het einde een prijs te winnen. Enkel wie het blad volledig en correct invult, krijgt deze lekkere prijs. Dus zijn we toch maar even met onze kinderen op zoek gegaan naar alle achttien bordjes. En met succes!

Nadat je alle bordjes gevonden hebt, is het nog even puzzelen geblazen om de juiste oplossing te vinden. Dit kun je rustig doen in de taverne terwijl je geniet van een aardbeien dessertje.

Vanaf half twee is er ook de mogelijkheid om voor enkele euro zelf een bakje aardbeien te plukken. Bij binnenkomst krijg je reeds een papiertje waar je richt uur opstaat. Op die manier proberen ze grote drukte op het plukveld te voorkomen. Dit plukken was echt zeer fijn en de aardbeien zijn zoeter dan we dit jaar al gegeten hadden. Echt SUPER lekker! 

Op de site had ik ook gezien dat er een speeltuin aanwezig is, deze stelde echter niet zo veel voor: een klimrek, een wip, een schommel en een schuifaf. Hier zijn we dan ook niet zo lang blijven hangen.

Letterlijk… 

Wat ons als volwassenen op den duur een beetje stoorde, waren de talloze borden met uitleg en verhalen over aardbeien. Je kon ergens stilstaan, rondkijken en zo zes borden lezen met weetjes, een sprookje over aardbeien… Een deel van deze borden waren dan nog overgroeid met struiken, waardoor het sprookje niet helemaal te lezen was. Het gevolg van deze overdaad was dat je eigenlijk geen enkel bord meer las. Wat ook spijtig is.

Bij het buitengaan konden de kinderen hun tekening laten zien (die ze aan het begin van de dag gekregen hadden) en in ruil hiervoor kregen ze nog een aardbeienplantje mee naar huis. Zo kunnen we ook thuis verder smullen. 

Al bij al was het een heel leuke dag. Doordat het een rustig park is, konden de kinderen ook gerust een stukje van ons weglopen, wat veel minder stress gaf. Toch zouden we niet nog eens dat hele eind naar Horst rijden, enkel voor Aardbeienland. Wanneer we echter in de buurt logeren of kamperen, komen we met plezier nog een keertje overheerlijke aardbeien plukken en door het sprookjesbos wandelen.